Tarieven

Een heldere communicatie over de erelonenstaat brengt duidelijkheid voor de cliënt.

Een erelonenstaat bestaat uit twee delen: het ereloon en de kosten.

Het ereloon

Wat betreft het ereloon hanteert de advocaat een uurtarief dat wordt bepaald bij de aanvang van de zaak op basis van de kenmerken eigen aan het dossier. Het basisuurloon bedraagt 125 euro, plus BTW (indien niet vrijgesteld). Soms kunnen er correctiecoëfficiënten worden gehanteerd, bijvoorbeeld in geval van spoedeisendheid, het belang en de complexiteit van de zaak, de deskundigheid en de ervaring van de advocaat, de aard van de zaak,…

In onderling overleg met de cliënt kan worden geopteerd voor een andere formule: in functie van de waarde van de zaak (als cliënt betaal je een afgesproken percentage op het bedrag waarover het geschil gaat), tegen een vast bedrag (je komt met de advocaat een totaalbedrag overeen voor de behandeling van de volledige zaak of een deel van de zaak), op basis van een abonnement (vaak gebruikt door bedrijven).

In sommige landen is het toegestaan dat de advocaat wordt betaald wanneer hij de zaak wint en geen vergoeding krijgt wanneer hij verliest.  Dit systeem staat bekend als ‘no cure no pay’ en is in België niet toegestaan.

De kosten

De erelonen dienen te worden onderscheiden van de kosten die jou als  cliënt worden aangerekend. De kosten zijn de uitgaven die de advocaat voor jou heeft gedaan en ze  kunnen worden onderverdeeld in algemene kosten en gerechtskosten.

De kantoorkosten worden per eenheid aangerekend. De gehanteerde tarieven worden steeds schriftelijk meegedeeld.

Andere (gerechts-)kosten zoals rolrechten, kosten van een gerechtsdeurwaarder, vertalingskosten, kosten van een deskundige, enz. worden aangerekend aan de reële kostprijs.

Provisie

Na het openen van uw dossier zal een eerste voorschotfactuur worden bezorgd teneinde de eerste prestaties en kosten te dekken. Vervolgens zullen, naargelang de prestaties oplopen, bijkomende voorschotten worden aangerekend.
Indien u dat wenst kan u op elk ogenblik om een tussentijdse afrekening vragen. Bij elke tussentijdse afrekening en/of eindafrekening ontvangt u een gedetailleerd overzicht van de geleverde prestaties (met vermelding van de datum waarop de prestatie werd verricht, de duur en de omvang van de prestatie) evenals de aangerekende kosten.

Tenzij dit anders overeengekomen zou zijn, verbindt de cliënt er zich toe om een voorschot te betalen voor de erelonen en de administratieve kosten die door het kantoor worden gedragen.

Het kantoor houdt zich het recht voor haar werkzaamheden niet aan te vangen of, bij hoogdringende zaken waarbij reeds aanvang werd genomen, deze te staken bij niet-betaling van de gevraagde provisie.

Indien gewenst kan een schriftelijke overeenkomst aangaande de onkosten en erelonen worden afgesloten.

Bijstand

Vaak ben je voor de kosten van een advocaat verzekerd. Mogelijks sloot je een fiscaal voordelige rechtsbijstandverzekering af. Of de rechtsbijstand is begrepen in jouw familiale verzekering, brandverzekering of autoverzekering. Voor bepaalde procedures zal dus uw rechtsbijstandsverzekeraar de kosten en erelonen  ten laste nemen. Raadpleeg hiervoor uw polis en doe tijdig aangifte.

In bepaalde gevallen kan u aanspraak maken op een pro deo advocaat. Ook dit bespreken wij graag met u en zo nodig verwijzen wij u door naar het Bureau voor Juridische Bijstand te Gent. Link: https://baliegent.be/burgerzone/waarmee-kan-de-balie-jou-helpen/bijstand-van-een-pro-deo-advocaat/